tiistai 26. huhtikuuta 2011

VOC-kakut

Valmistuin kandiksi tässä päivänä muuanna, ja sen kunniaksi leivoin pari kakkua. Koska kandidaatintutkielmani käsitteli haihtuvien orgaanisten yhdisteiden (engl. volatile organic compounds, VOC) analysointia ilmasta, päätin koristella kakut erilaisten VOC-yhdisteiden rakennekaavoilla.


VOC-kakku. Koristeena oktaani, bentseeni, dekaani, beta pineeni, isopreeni ja tolueeni


VOC-kakku. Koristeena naftaleeni, bentseeni, m-ksyleeni, myrseeni ja limoneeni.








 Toinen kakku oli mustikkarahkakakku, ja toinen kinuskikakku. Rahkakakun ohjeen olen muokannut parista eri ohjeesta, ja se on seuraavanlainen:


Mustikkajuustokakku panna cotta -kiilteellä (laktoositon):
Pohja:
180 g täysjyvä Digestive-keksejä (LU)
75 g laktoositonta margariinia

Täyte:
2 dl laktoositonta kuohukermaa (Valio)
2 prk laktoositonta rahkaa
400 g suomalaisia (pakaste)mustikoita
0,5 dl sokeria (maistele; voi laittaa enemmänkin)
3 maustemittaa vaniljajauhetta
6 liivatetta
0,5 dl vettä

Kiille:
1,3 dl laktoositonta kuohukermaa (Valio)
2 dl laktoositonbta kevytmaitojuomaa
2 maustemittaa vaniljajauhetta
1 ja 1/3 rkl sokeria
2,5 liivatetta

Valion laktoositonta kuohukermaa myydään 3,3 dl:n purkeissa. Yksi purkki riittää sekä täytteeseen että kiilteeseen.

Vuoraa irtopohjavuoan (halk. 23 cm) pohja leivinpaperilla. Sulata rasva. Murskaa keksit, ja sekoita rasvaan. Painele vuoan pohjaan tasaiseksi kerrokseksi, ja laita vuoka jääkaappiin hetkeksi jähmettymään.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Jos mustikat ovat jäässä, sulata niitä, ja soseuta ne. Vaahdota kerma. Lisää rahka, sokeri, vaniljajauhe ja mustikkasose, ja sekoita tasaiseksi. Kuumenna vesi. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois, ja liuota ne kuumennettuun veteen. Ota irtopohjavupoka jääkaapista. Kaada täyte keksipohjan päälle tasaisesti. Peitä foliolla tai kelmulla, ja anna jähmettyä 4 h.

Kun täyte on jähmettynyt väh. 4 h, valmista kiille. Laita liivatelehdet likoamaankylmään veteen. Mittaa kattilaan muut ainekset. Kiehauta. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois, ja liuota ne kuumaan kermaseokseen. Jäähdytä kädenlämpöiseksi välillä sekoitellen. Kumoa kiille täytteen päälle, ja jähmetä jääkaapissa vähintään 4 h.

2 kommenttia:

  1. Vautsi mikä aihe kandille, nostan hattua sille! Hauskat koristeet myös, ja täykkärissä kauniit pursotukset :)

    VastaaPoista