perjantai 25. helmikuuta 2011

Lime-marenkitartaletit

Kahden päivän tenttiin lukemisen jälkeen massaspektrometrin ionisointimenetelmät vain pyörivät päässä, ja oli pakko päästä tekemään jotain muuta. Koska halusin väkertää, päätin tehdä sitruunamarenkipiirakan, mutta tartaletteina. Kaupan sitruunat olivat kuitenkin rumia ja ruttuisia, joten päädyin ostamaan viisi limeä. Tartaleteista tuli oikein somia ja mielestäni hyvänmakuisia. Verkusta ne olivat "yllättävän limeisiä", mutta Verkun kaverit ja ystäväni Anni tykkäsivät.





Lime-marenkitartaletit (9 kpl)

Pohja:
100 g voita
2 dl vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
0,75 tl suolaa
1 rkl vettä

Täyte:
4 keltuaista
4 dl vettä
5 limetin mehu + 3 limetin kuori raastettuna (tai sitruunaversioissa kahden suuren sitruunan mehu + kuoriraaste)
1,5 dl sokeria
4 rkl perunajauhoja
2 rkl voita

Marenki:
4 valkuaista
1,25 dl tomusokeria

Ota voi huoneenlämpöön hyvissä ajoin. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Nypi lämmenneen voin sekaan sokeri, suola ja jauhot. Lisää vesi, ja muotoile tasaiseksi taikinaksi. Voitele 9 tartalettivuokaa (tai 1 piirakkavuoka), ja painele taikina vuokiin(/vuokaan). Jos teet tartaletteja, laita jokaisen tartaletin päälle pala voipaperia ja täytä tartaletit kuivatuilla herneillä. Näin esipaiston jälkeen myös täytettä mahtuu vielä vuokaan :) Paista tartalettipohjia 10 min (piirakkapohjaa 15 min). Kun tartalettipohjat ovat tuleet uunista, poista herneet voipapereineen. Ota herneet talteen, voit käyttää niitä toistekin. Ota hieman jäähtyneet tartaletit pois vuoista, ja asettele ne pellille leivinpaperin päälle.



Vähennä uunin lämpö 175 asteeseen. Tee täyte. Erottele munista valkuaiset ja keltuaiset. Laita keltuaiset kattilaan, ja valkuaiset odottamaan myöhempää vaihetta. Raasta kolmesta limestä (tai molemmista sitruunoista) kuoret (ei kuitenkaan valkoista osaa, tulöee muuten turhaa kitkeryyttä). Purista limeistä mehu, ja kaada se keltuaisten seuraksi kattilaan. Lisää myös kuoriraaste, vesi, sokeri, voi ja perunajauhot. Keitä sekoittaen keskilämmöllä, kunnes seos sakeutuu (lyhyt kiehuminen ei haittaa). Seoksen tulee olla jämäkkää mutta levitettävää. Levitä täyte tartalettipohjille (tai piirakkapohjalle).

Tee marenki. Laita valkuaiset puhtaaseen, kuivaan kulhoon. Lisää tomusokeri. Vatkaa, kunnes marenki muodostaa "huippuja" eikä tipu kulhosta vaikka käännät sen ylösalaisin. Pursota tai lusikoi pohjien päälle. Paista uunissa, kunnes marenki on kauniin ruskeaa (minulla tähän meni 7,5 minuttia).

Anna tartalettien jäähtyä, ja tarjoile.

keskiviikko 23. helmikuuta 2011

Sosesoppaa!



Tykkään todella paljon sosekeitoista. Keitän yleensä kerralla ison kattilallisen, josta sitten osa päätyy pakkaseen. Tällä kertaa halusin, että keitoissa maistuisi bataatti. Konsultoin ystävääni Nelliä, joka tekee ihanaa bataattisosekeittoa. Lopputulos oli seuraava:

Bataattisosekeitto (n. 5 litraa)
1,2 kg bataattia
500 g porkkanaa
3 isohkoa perunaa
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
1,6 litraa vettä
2 kanaliemikuutiota
chiliä maun mukaan (laitoimme yhden tuoreen, mutta se oli ehkä hieman liikaa; bataatin maku ei oikein tarpeeksi tullut esiin)
1 kanelitanko
2 dl kermaa (myös kookoskerma/ -maito sopii, itse käytimme turkkilaista jogurttia, joka oli ihan ok)

Pilko kasvikset ja laita ne kattilaan veden, chilin, liemikuutioiden ja kanelitangon kera. Keitä, kunnes kasvikset ovat tarpeeksi pehmeitä soseutettavaksi. Poista kanelitanko, ja soseuta tasaiseksi. Lisää kerma ja kuumenna kiehuvaksi.

lauantai 19. helmikuuta 2011

Taivaallinen risotto

Jälleen kerran löysin Voisilmäpeliä-blogista ihanan reseptin. Ohjeessa oli käytetty katkarapuja ja sitruunaa, mutta koska en niin paljon katkaravuista välitä, päätin käyttää kanaa ja vuohenjuustoa. Näiden lisäksi meillä sattui olemaan jääkaapissa purjo, jonka Verkku oli ostanut soppaa varten mutta unohtanut laittaa sen sekaan.

Huom! Risotto vaatii huomiota! Se ei ole työläs, mutta jatkuva sekoittelu ja pyörittely takaa taivaallisen lopputuloksen.)

Huom. 2! Tämä ei ole kuivaa, pahaa koulurisottoa, vaan hiukan puuromaista oikeaoppista risottoa. Aivan mielettömän hyvää, vaikka itse sanonkin.

Risotto (kahdelle nälkäiselle)
3 dl arborioriisiä (ja tämä myös tarkoittaa arborioriisiä) (myydään ihan S-marketissa)
9 dl vettä +1 kasvisliemikuutio

0,5 sipulia
0,5 purjoa (tai jos sinulla ei satu olemaan jääkaapissa purjoa, 1 kokonainen sipuli lienee helpompi)
2 valkosipulinkynttä

1-2 rkl voita
1-2 rkl oliiviöljyä

1 dl kuivaa valkoviiniä

1-2 rkl voita
1 dl parmesaaniraastetta

200 g kanaa
oliiviöljyä
mustapippuria
paprikaa
suolaa

90 g vuohenjuustoa


Laita vesi kuumenemaan kattilaan liemikuution kanssa. Pilko sipuli, mahdollinen purjo ja valkosipulinkynnet mahdollisimman pieniksi paloiksi, mielellään yhtä suuriksi kuin riisin jyvät. Laita pannulle oliiviöljyä, ja paista kanat siinä. Mausta kanat esim. mustapippurilla, paprikajauheella ja suolalla.

Laita toiselle, mahdollisimman suurelle pannulle öljy ja voi. Laita pannu kuumenemaan lempeälle lämmölle. Kuullota sipulia, valkosipuleita ja purjoa pannulla. Lisää riisi, ja kuullota pyöritellen pari minuuttia, kunnes se alkaa näyttää läpikuultavalta.

Lisää pannulle valkoviini. Laita munakello soimaan 17 minuutin päähän. Pyörittele riisiä jatkuvasti, jotta se kypsyy tasaisesti.

Näiden 17 minuutin aikana lisää pannulle kasvislientä n. desi kerrallaan. Lisää lientä aina, kun riisi on imaissut edellisen itseensä. Muista pyöritellä ja sekoitella riisiä koko ajan; risotto nauttii huomiosta ;)

17 minuutin kuluttua, kun risotto on imenyt itseensä ainakin suurimman osan nesteestä ja riisi tuntuu sopivan kypsältä, nosta pannu liedeltä ja anna seistä minuutti tai pari. (Jos riisi 17 minuutin kohdalla ei tunnu vielä kypsältä, ja puolet liemestäkin on vielä kattilassa, ei hätää. Näin kävi myös itselle ensimmäisellä kerralla. Lisäsin lämpöä hieman, ja lisäilin lientä ja kypsyttelin, kunnes riisi maistui pehmeältä ja kypsältä, ja kaikki liemi oli risottopannulla.)

Lisää risoton joukkoon voi ja parmesaani. Lisää paloiteltu vuohenjuusto. Sekoita joukkoon paistetut kanat. Teimme Verkun kanssa siten, että paistoimme koko 400 g kanapaketin, laitoimme puolet risottoon, ja teimme seuraavana päivänä uuden risoton, johon käytimme loput kanat  (ja purjon. ja vuohenjuuston. ja valkkarin) :D

Kuvaa risotosta ei ehditty napata, ennen kuin oltiin jo tässä pisteessä.

keskiviikko 16. helmikuuta 2011

Liljakakku


En keksinyt parhaalle ystävälleni syntymäpäivälahjaa, joten kysyin häneltä, voinko leipoa lahjaksi täytekakun. Se onneksi sopi :) Halusin kokeilla kakkuun jotain (minulle) uutta koristelussa, ja siksi päätin tehdä sokerimassasta liljoja. Muotin ostin Bake and Party -liikkeestä, kuten myös liljojen keskelle tupsuteltavan lilan kimallepulverin.

Kakun täytteet ja päällystä ovat saman kuin tuparikakussa, ja pohja sama kuin uuden vuoden Nalle Puh -kakussa. Tein siis kuuden munan kakkupohjan, jonka halkaisin kolmeen osaan ja kostutin yhteensä kolmella desillä maitoa, johon oli sekoitettu pari teelusikkaa vaniljasokeria. Kosteutta olisi omasta mielestäni saanut olla enemmän, mutta päivänsankari + sen sukulaiset vättivät muuta. En tiedä sitten, mikä on totuus.

Pursotukset eivät tällä kertaa onnistuneet niin hyvin kuin olisin toivonut. Onneksi osan virheistä pystyi paikkaamaan liljojen ovelalla sijoittelulla :)

Päivänsankari ja vieraat tuntuivat tykkäävän kakusta :) Hauskinta oli, kun nuorin vieras (5 v.) esitteli kakkua kaikille, ja kyseli koko ajan ennen leikkaamista, että koska sitä saa :)





keskiviikko 9. helmikuuta 2011

Ruismuffinssit

Waynes Coffee oli lanseerannut uuden ruismuffinssin, ja pakkohan sellaisia oli tehdä sitten itsekin. Koska internetin ihmemaailmasta tyydyttävää ohjetta ei kuitenkaan löytynyt, muokkasin hyväksi havaitsemaani, Myllyn Parhaiden sivustoilta löytynyttä ohjetta. Ajattelin laittaa muffinsseihin puolukoita, mutta koska en jaksanut mennä kauppaan, laitoinkin mustikoita. Tarkoituksena oli myös käyttää pelkästään ruokosokeria, mutta koska sekin pääsi loppumaan kesken leivonnan, käytin sitten puolet tavallista sokeria. Joskus aion vielä kokeilla puolukoilla ja pelkällä ruokosokerilla. Voin sitten raportoida miten kävi, jos jotakuta kiinnostaa.


Muffinssit eivät maistu ruisleivälle


Mustikkaruismuffinssit (12 kpl)
"Kuivat aineet"
2 dl ruisjauhoja
1,5 dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta

"Märät aineet"
2 kananmunaa
1 dl turkkilaista jogurttia
1 dl rypsiöljyä
1 dl ruokosokeria
1 dl hienoa sokeria

200 g pakastemustikoita

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Sekoita keskenään kuivat aineet. Sekoita toisessa kulhossa keskenään märät aineet. Kaada suurin osa kuivista aineista märkien aineiden joukkoon, ja sekoita tasaiseksi. Hae mustikat pakastimesta, ja pyörittele ylijääneissä kuivissa aineissa. Sekoita taikinan joukkoon.

Vuoraa muffinssipelti muffinssivuoilla, tai käytä tukevia muffinssivuokia. Muffinssipelliä käyttäessä vuoat voi täyttää piripintaan taikinalla. Paista uunissa 15-20 min.

PS. Nyt on kokeiltu ruismuffinsseja pelkästään ruokosokerilla, ja porukan ennakkoluuloinenkin otti toisen, joten hyvää oli :)

tiistai 8. helmikuuta 2011

Ginger ale

Ginger ale on oikeastaan lempilimppariani, ja kun satuin löytämään sen ohjeen Voisilmäpelistä, oli pakko päästä kokeilemaan. Ohje toimii myös tavallisella sokerilla.



 Ginger ale (runsas 2 litraa)
Nyrkinkokoinen pala inkivääriä
Kahden tuoreen sitruunan mehut
1,5 dl ruokosokeria
1 l kiehuvaa vettä
1 l vichy-vettä (Huom! Matalahiilihappoiset vedet eivät kelpaa!)

Kuori ja leikkaa inkivääri 0,5 cm:n paksuisiksi paloiksi. Laita inkivääri, sitruunamehu ja sokeri esim. kattilaan tai muuhun kuumuutta kestävään astiaan. Kaada päälle kiehuva vesi, sekoita ja anna tekeytyä vähintään 3 tuntia. Mitä pidempään annat liemen tekeytyä, sitä inkiväärisempää siitä tulee.

Siivilöi liemi kannuun tai laseihin. Sekoita joukkoon juuri ennen tarjoilua vichy-vesi. Itse säilytin inkiväärilientä litran erlenmeyerissä jääkaapissa, josta sitten kaadoin dekkaan tai lasiin hieman yli puolet lientä jaloput vichyä. Tarjoile halutessasi jääpalojen ja sitruunanpalojen kanssa.

Kemistin coctail


Pii! (Kiitos Nina!)

lauantai 5. helmikuuta 2011

Tuparikakku

Olimme Verkun kanssa tupareissa, ja tein sinne täytekakun viemisiksi. Täytteet olin pohtinut jo valmiiksi, mutta vielä pari päivää ennen juhlaa koristelu oli hakusessa. Perjantai-iltana keksin sitten yht´äkkiä, että HOASin logohan olisi mainio! Eikun äkkiä kauppaan ostamaan sokerimassaa (marsipaanin kuivumisessa olisi kestänyt liian kauan), ja tuumasta toimeen. Värjäsin palan sokerimassaa punaiseksi, kaulin sen ja leikkasin logon muotoiseksi. Kirjaimet leikkasin valkoisesta sokerimassasta. Lopputulos oli aika kötöstely =)

Kokeilin kakkuun ensimmäistä kertaa reunapursotuksia, ja niistä tuli mielestäni ihan kivat :)



Täytekakun tein gluteiinittomana. Tein kaksi kääretorttupohjaa, joista leikkasin kaksi irtopohjavuoan kokoista palasta. Kakun keskiosaan käytin jämäpaloja.

Kääretorttupohja (gluteiiniton, 1 kpl)
4 munaa
1,5 dl sokeria
1 dl täysjyväriisijauhoja
1 dl perunajauhoja
1,5 tl leivinjauhetta

Sekoita keskenään jauhot ja leivinjauhe. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi (väh. 5 min, että tulee tarpeeksi kuohkeaa). Siivilöi jauhoseos joukkoon, ja sekoita tasaiseksi. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa 6-8 min (meidän uunille 6 min oli sopivasti). Kun pohja on uunissa, levitä pöydälle leivinpaperia tai voipaperia ja sokeroi se. Pohjan tultua uunista kumoa se äkkiä sokeroidulle paperille, ja poista mahdollisimman nopeasti uunissa ollut leivinpaperi. Jäähdytä.

Kakun alemmaksi täytteeksi tuli kinuskivaahtoa, ja ylemmäksi puolukkarahkaa. Päälle tein kinuskin ja reunoille pursotusta.

Kinuskivaahto (yhteen kakkuväliin) (hieman muokattu alkuperäinen ohje Kinuskikissalta)
1,5 dl fariinisokeria
1,5 dl kuohukermaa
1,25 dl Flora vispiä
1,5 liivatelehteä
1-2 rkl vettä

Puolukkarahka
2 dl kuohukermaa
250 g maitorahkaa
0,75 dl sokeria 
200 g puolukoita
1 tl vaniljajauhetta
2 rkl vaniljakreemijauhetta

Kiehauta fariinisokeri ja kuohukerma jo kakun täyttöä edeltävänä päivänä. Kinuskia ei tarvitse keittää, kunhan sokeri vain sulaa kermaan. Laita jääkaappiin jäähtymään. Aloittaessasi kakun täyttämisen, laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään. Vaahdota kinuski. Vaahdota Flora vispi. Sekoita vaahdot keskenään. Lämmitä 1-2 rkl vettä, purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi, ja liuota ne kuumaan veteen. Kaada liivateseos ohuena nauhana vaahtoon.

Laita ensimmäinen ehjä kakun osa leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle. Kostuta se (esim. maito sopii hyvin). Levitä päälle kinuskivaahto. Laita päälle ehjistä paloista ylijääneitä kääretorttupohjan palasia sen verran, että kinuskivaahto peittyy tasaisesti. Kostuta jälleen.

Valmista puolukkarahka. Muussaa puolukat esim. sauvasekoittimella. Vaahdota kerma (samat vispilät käy kun mitä käytettiin kinuskivaahdossa). Sekoita kermavaahdon joukkoon muut aineet tasaisesti. Levitä irtopohjavuokaan. Laita päälle päälimmäinen kansi, ja kostuta myös se. Laita jääkaappiin hyytymään väh. 3 tunniksi.

Tee kinuski, ohje löytyy täältä.

Pursotukset tein vähän ennen kuin lähdimme tupareihin Flora Vispistä, jota jäykistin vaniljakreemijauheella
(1 rkl/2,5 dl).