lauantai 5. helmikuuta 2011

Tuparikakku

Olimme Verkun kanssa tupareissa, ja tein sinne täytekakun viemisiksi. Täytteet olin pohtinut jo valmiiksi, mutta vielä pari päivää ennen juhlaa koristelu oli hakusessa. Perjantai-iltana keksin sitten yht´äkkiä, että HOASin logohan olisi mainio! Eikun äkkiä kauppaan ostamaan sokerimassaa (marsipaanin kuivumisessa olisi kestänyt liian kauan), ja tuumasta toimeen. Värjäsin palan sokerimassaa punaiseksi, kaulin sen ja leikkasin logon muotoiseksi. Kirjaimet leikkasin valkoisesta sokerimassasta. Lopputulos oli aika kötöstely =)

Kokeilin kakkuun ensimmäistä kertaa reunapursotuksia, ja niistä tuli mielestäni ihan kivat :)



Täytekakun tein gluteiinittomana. Tein kaksi kääretorttupohjaa, joista leikkasin kaksi irtopohjavuoan kokoista palasta. Kakun keskiosaan käytin jämäpaloja.

Kääretorttupohja (gluteiiniton, 1 kpl)
4 munaa
1,5 dl sokeria
1 dl täysjyväriisijauhoja
1 dl perunajauhoja
1,5 tl leivinjauhetta

Sekoita keskenään jauhot ja leivinjauhe. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi (väh. 5 min, että tulee tarpeeksi kuohkeaa). Siivilöi jauhoseos joukkoon, ja sekoita tasaiseksi. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa 6-8 min (meidän uunille 6 min oli sopivasti). Kun pohja on uunissa, levitä pöydälle leivinpaperia tai voipaperia ja sokeroi se. Pohjan tultua uunista kumoa se äkkiä sokeroidulle paperille, ja poista mahdollisimman nopeasti uunissa ollut leivinpaperi. Jäähdytä.

Kakun alemmaksi täytteeksi tuli kinuskivaahtoa, ja ylemmäksi puolukkarahkaa. Päälle tein kinuskin ja reunoille pursotusta.

Kinuskivaahto (yhteen kakkuväliin) (hieman muokattu alkuperäinen ohje Kinuskikissalta)
1,5 dl fariinisokeria
1,5 dl kuohukermaa
1,25 dl Flora vispiä
1,5 liivatelehteä
1-2 rkl vettä

Puolukkarahka
2 dl kuohukermaa
250 g maitorahkaa
0,75 dl sokeria 
200 g puolukoita
1 tl vaniljajauhetta
2 rkl vaniljakreemijauhetta

Kiehauta fariinisokeri ja kuohukerma jo kakun täyttöä edeltävänä päivänä. Kinuskia ei tarvitse keittää, kunhan sokeri vain sulaa kermaan. Laita jääkaappiin jäähtymään. Aloittaessasi kakun täyttämisen, laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään. Vaahdota kinuski. Vaahdota Flora vispi. Sekoita vaahdot keskenään. Lämmitä 1-2 rkl vettä, purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi, ja liuota ne kuumaan veteen. Kaada liivateseos ohuena nauhana vaahtoon.

Laita ensimmäinen ehjä kakun osa leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle. Kostuta se (esim. maito sopii hyvin). Levitä päälle kinuskivaahto. Laita päälle ehjistä paloista ylijääneitä kääretorttupohjan palasia sen verran, että kinuskivaahto peittyy tasaisesti. Kostuta jälleen.

Valmista puolukkarahka. Muussaa puolukat esim. sauvasekoittimella. Vaahdota kerma (samat vispilät käy kun mitä käytettiin kinuskivaahdossa). Sekoita kermavaahdon joukkoon muut aineet tasaisesti. Levitä irtopohjavuokaan. Laita päälle päälimmäinen kansi, ja kostuta myös se. Laita jääkaappiin hyytymään väh. 3 tunniksi.

Tee kinuski, ohje löytyy täältä.

Pursotukset tein vähän ennen kuin lähdimme tupareihin Flora Vispistä, jota jäykistin vaniljakreemijauheella
(1 rkl/2,5 dl).



2 kommenttia:

  1. Vesan kakku? :) Hei, mun sisko toivoi, että tekisit postauksen siitä inkiväärijuomasta, mitä tarjosit mulle. Haluaisi reseptin. :)

    VastaaPoista
  2. Kakku Saanan tupareihin. Täytyypä tehdä

    VastaaPoista