maanantai 3. tammikuuta 2011

Uuden vuoden Nalle Puh -kakku


Meillä vietettiin uutta vuotta synttäreiden merkeissä. Olin suunnitellut Verkun kakkuun yllätykseksi jo pitkään pommia heittävää Nalle Puhia, koska mielestäni se sopi päivän teemaan. Aloitin Nalle Puhin valmistamisen hyvissä ajoin.

Ensin etsin kuvat, joita käytin mallina maalaukseen.

Nalle Puh...

...ja sen pommi

e-baysta huusin 12 kpl pastavärejä, koska Suomessa värit ovat kalliita. Piirsin ensin Nalle Puhin laittamalla leivinpaperin mallikuvan päälle, ja sen jälkeen pommin samalla tavalla. Värjäsin marsipaanin keltaisella, oranssilla ja ruskealla pastavärillä ja kaulin sen tomusokerin päällä. Asettelin leivinpaperin marsipaanin päälle, ja yritin terävällä esineellä saada jälkeä marsipaaniin. Mutta kuinkas kävikään; leivinpaperiin tuli reikä! Myttäsin marsipaanin ja laitoin elmukelmuun. Seuraavana päivänä ostin kalvotussin, ja yritin uudestaan samaa minigrip-pussin palasella. Tällä kertaa yhdistelmä toimi, ja tulos näytti seuraavalta:


Leikkasin vielä reunat pois.


 Annoin marsipaanin kuivahtaa muutaman päivän, ja maalasin paidan punaiseksi ja pommin liekin keltaiseksi. Annoin jälleen kuivahtaa, ja maalasin pommin liekin reunat oranssilla. Kuivatuksen jälkeen maalasin Nalle Puhin reunat, yksityiskohdat ja pommin mustalla.

Valmis Puh!
Maalausten välissä säilöin Nalle Puhia kakkukuvun alla kattilakaapin pimeässä. Verkulle kerroin, missä se sijaitsee, jotta hän ei vahingossa löytäisi sitä ennen synttäriään.

Kakuksi päätin tehdä kinuskikakun puolukkarahkatäytteellä, vaikka leipurikondiittoriystäväni sanoikin, ettei Puh kestäisi. Mielenkiinnosta otin aikaa. Puh asetettiin kakulle klo 16.58. Klo 19.30 se näytti vielä täysin hyvältä, ja kun laitoin loppukakun n. klo 20.30 jääkaappiin, jäljellejäänyt osa Puhia oli vielä vallan mainiossa kunnossa. Pientä hikoilua oli havaittavissa vain, jos hyvin tarkasti katsoi. Seuraavana aamuna Puh oli hikoillut enemmän, mutta se ei ollut sulanut ja maalaus oli täysin kunnossa. Ehkä pitkä kuivattaminen (n. 3 viikkoa) vaikutti asiaan.

Täytekakkuja olen tehnyt yläasteesta lähtien, mutten koskaan kinuskikakkua enkä tälläisella täytteellä. Äiti opetti, että yksi muna vastaa puolta desilitraa jauhoja ja puolta desilitraa sokeria. Esimerkkinä kuuden munan kakkupohja:

Sokeritäytekakkupohja
6 munaa
3 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Laita kakkuvuoan pohjalle leivinpaperi. Voitele ja korppujauhota vuoan reunat. Sekoita jauhot ja leivinjauhe. Vatkaa huoneenlämpöisiä munia ja sokeria väh. 5 min. Siivilöi jauhot joukkoon, ja sekoita varovaisesti tasaiseksi. Paista kakkuvuoassa n. 1h.

Puolukkatäytteen ohje on Kinuskikissalta, tosin itse soseutin puolukat, kun en tykkää yllättävän happamista palluroista.

Myös kinuskin ohje löytyy Kinuskikissalta, tarkemmin sanottuna täältä. Lopuksi laitoin kakun reunoille (ainakin melkein) tasaisen kermakerroksen, ja yritin pursottaa nätin lainekuvion yläreunaan. Tein kaksi kakkua, joiden halkaisijat olivat 22 cm ja 26 cm

Söpö pikkukakku (tarjoilulautasena ihan tavallinen ruokalautanen)

Iso kakku (tarjoiluastia on niin iso, ettei se mahdu tiskikoneeseen)

Hienot kerrokset

Huom. taustalla näkyvät kakut ja niiden kokoerot. Ensi kerralla taidan tehdä vähän vähemmän
Sellaiset synttärit. Kivaa oli!

2 kommenttia:

  1. Oujee, hyvä juttu että kesti! Pitkä kuivattaminen varmasti auttoi asiaa. Leikkautuiko Puh kuitenkin hyvin kakkulapiolla?

    VastaaPoista
  2. Leikkautui oikein hyvin :) Se kuitenkin hetken ehti olla siinä, ennen kuin alettiin leikata (Puhiton kakku syötiin ensin)

    VastaaPoista