maanantai 17. tammikuuta 2011

Kui söpöö?

No tosi söpöö! Kuten blogin ulkoasusta saattaa käydä ilmi, vaaleanpunainen on lempivärini. Eli siis kun äiti antoi minulle ohjeen, jonka tuloksena syntyi pinkkejä sämpylöitä, sitä oli pakko päästä testaamaan.





Koska minulla sattui kaapissa olemaan hieman erilaisia jauhoja kuin mitä ohjeessa pyydettiin, korvasin kaikki ohjeen jauhot sillä mitä sattui olemaan. Äiti toi Ruotsista viime kesänä ruis-vehnäjauhoja, joita sitten laitoin taikinaan. Ruisleseet olisin korvannut kauraleseillä, mutta ne sattuivat juuri olemaan loppu, joten käytin sitten pikakaurahiutaleita. Ei se yleensä oo niin justiinsa, ja hyvää tuli! Koska ostin kahden punajuuren sijasta vahingossa neljä, tein kaksinkertaisen annoksen ja pakastin puolet sämpylöiksi pyöritettyinä mutta ennen toista kohotusta ja uunia. Googlen mukaan sämpylätaikina kannattaa pakastaa juuri tässä muodossa, mutta sitä ei kannata säilyttää kuukautta pidempään.

Ihanan pinkit sämpylät (10 - 15 kpl)
 3 dl rasvatonta maitoa tai piimää
25 g hiivaa
1 rkl siirappia
1 tl suolaa
0,5 dl rypsiöljyä
2 tuoretta punajuurta keitettynä ja raastettuna (itse soseutin sauvasekoittimella)

4 dl grahamjauhoja
1 dl ruisleseitä
2 dl vehnäjauhoja

TAI

6 dl ruis-vehnäjauhoja (vastaa 3 1/3 dl hiivaleipäjauhoja ja 2 2/3 dl ruisjauhoja)
1 dl pikakaurahiutaleita (tai tavallisia tai mitä nyt sattuu olemaan)

Lietä hiiva kädenlämpöiseen maitoon tai piimään. Lisää siirappi, suola, öljy ja punajuuriraaste/-sose. Lisää jauhot ja leseet/hiutaleet hitaasti nesteen joukkoon samalla voimakkaasti vaivaten. Jätä taikina pehmeäksi. Kohota puolituntia liinan alla vedottomassa paikassa (esim. mikroaaltouunissa, älä kuitenkaan käynnistä sitä :D). Muotoile kohonnut taikina sämpylöiksi ja kohota liinan alla vielä 15 min. Paista 225 asteessa 10 - 12 minuuttia.

Pinkkien ihanuuksien kanssa maistui vuohenjuusto

3 kommenttia:

  1. haha! niistähän tuli ihan sen näköisiä kuin ohjeenkin kuvassa! :D vaalenpunaisia palleroisia! <3

    - Ansku

    VastaaPoista
  2. Hihi, joo niistä tuli aikas söpöjä :) Tänään paistoin loput pakkasesta, ja nekin olivat mainioita! Pistin illalla sulamaan jääkaappiin, ja sit aamulla laitoin pellille ja annoin kohota n. 40 asteisessa uunissa liinan alla, jonka jälkeen otin ne pois uunista. Lämmitin uunin 225 asteeseen ja paistoin 15 min.

    VastaaPoista
  3. Aluks katoin et mitä ihmeen punapalleroita, mut jaa että sämpylöitä....... :D

    VastaaPoista