perjantai 25. helmikuuta 2011

Lime-marenkitartaletit

Kahden päivän tenttiin lukemisen jälkeen massaspektrometrin ionisointimenetelmät vain pyörivät päässä, ja oli pakko päästä tekemään jotain muuta. Koska halusin väkertää, päätin tehdä sitruunamarenkipiirakan, mutta tartaletteina. Kaupan sitruunat olivat kuitenkin rumia ja ruttuisia, joten päädyin ostamaan viisi limeä. Tartaleteista tuli oikein somia ja mielestäni hyvänmakuisia. Verkusta ne olivat "yllättävän limeisiä", mutta Verkun kaverit ja ystäväni Anni tykkäsivät.





Lime-marenkitartaletit (9 kpl)

Pohja:
100 g voita
2 dl vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
0,75 tl suolaa
1 rkl vettä

Täyte:
4 keltuaista
4 dl vettä
5 limetin mehu + 3 limetin kuori raastettuna (tai sitruunaversioissa kahden suuren sitruunan mehu + kuoriraaste)
1,5 dl sokeria
4 rkl perunajauhoja
2 rkl voita

Marenki:
4 valkuaista
1,25 dl tomusokeria

Ota voi huoneenlämpöön hyvissä ajoin. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Nypi lämmenneen voin sekaan sokeri, suola ja jauhot. Lisää vesi, ja muotoile tasaiseksi taikinaksi. Voitele 9 tartalettivuokaa (tai 1 piirakkavuoka), ja painele taikina vuokiin(/vuokaan). Jos teet tartaletteja, laita jokaisen tartaletin päälle pala voipaperia ja täytä tartaletit kuivatuilla herneillä. Näin esipaiston jälkeen myös täytettä mahtuu vielä vuokaan :) Paista tartalettipohjia 10 min (piirakkapohjaa 15 min). Kun tartalettipohjat ovat tuleet uunista, poista herneet voipapereineen. Ota herneet talteen, voit käyttää niitä toistekin. Ota hieman jäähtyneet tartaletit pois vuoista, ja asettele ne pellille leivinpaperin päälle.



Vähennä uunin lämpö 175 asteeseen. Tee täyte. Erottele munista valkuaiset ja keltuaiset. Laita keltuaiset kattilaan, ja valkuaiset odottamaan myöhempää vaihetta. Raasta kolmesta limestä (tai molemmista sitruunoista) kuoret (ei kuitenkaan valkoista osaa, tulöee muuten turhaa kitkeryyttä). Purista limeistä mehu, ja kaada se keltuaisten seuraksi kattilaan. Lisää myös kuoriraaste, vesi, sokeri, voi ja perunajauhot. Keitä sekoittaen keskilämmöllä, kunnes seos sakeutuu (lyhyt kiehuminen ei haittaa). Seoksen tulee olla jämäkkää mutta levitettävää. Levitä täyte tartalettipohjille (tai piirakkapohjalle).

Tee marenki. Laita valkuaiset puhtaaseen, kuivaan kulhoon. Lisää tomusokeri. Vatkaa, kunnes marenki muodostaa "huippuja" eikä tipu kulhosta vaikka käännät sen ylösalaisin. Pursota tai lusikoi pohjien päälle. Paista uunissa, kunnes marenki on kauniin ruskeaa (minulla tähän meni 7,5 minuttia).

Anna tartalettien jäähtyä, ja tarjoile.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti