lauantai 19. helmikuuta 2011

Taivaallinen risotto

Jälleen kerran löysin Voisilmäpeliä-blogista ihanan reseptin. Ohjeessa oli käytetty katkarapuja ja sitruunaa, mutta koska en niin paljon katkaravuista välitä, päätin käyttää kanaa ja vuohenjuustoa. Näiden lisäksi meillä sattui olemaan jääkaapissa purjo, jonka Verkku oli ostanut soppaa varten mutta unohtanut laittaa sen sekaan.

Huom! Risotto vaatii huomiota! Se ei ole työläs, mutta jatkuva sekoittelu ja pyörittely takaa taivaallisen lopputuloksen.)

Huom. 2! Tämä ei ole kuivaa, pahaa koulurisottoa, vaan hiukan puuromaista oikeaoppista risottoa. Aivan mielettömän hyvää, vaikka itse sanonkin.

Risotto (kahdelle nälkäiselle)
3 dl arborioriisiä (ja tämä myös tarkoittaa arborioriisiä) (myydään ihan S-marketissa)
9 dl vettä +1 kasvisliemikuutio

0,5 sipulia
0,5 purjoa (tai jos sinulla ei satu olemaan jääkaapissa purjoa, 1 kokonainen sipuli lienee helpompi)
2 valkosipulinkynttä

1-2 rkl voita
1-2 rkl oliiviöljyä

1 dl kuivaa valkoviiniä

1-2 rkl voita
1 dl parmesaaniraastetta

200 g kanaa
oliiviöljyä
mustapippuria
paprikaa
suolaa

90 g vuohenjuustoa


Laita vesi kuumenemaan kattilaan liemikuution kanssa. Pilko sipuli, mahdollinen purjo ja valkosipulinkynnet mahdollisimman pieniksi paloiksi, mielellään yhtä suuriksi kuin riisin jyvät. Laita pannulle oliiviöljyä, ja paista kanat siinä. Mausta kanat esim. mustapippurilla, paprikajauheella ja suolalla.

Laita toiselle, mahdollisimman suurelle pannulle öljy ja voi. Laita pannu kuumenemaan lempeälle lämmölle. Kuullota sipulia, valkosipuleita ja purjoa pannulla. Lisää riisi, ja kuullota pyöritellen pari minuuttia, kunnes se alkaa näyttää läpikuultavalta.

Lisää pannulle valkoviini. Laita munakello soimaan 17 minuutin päähän. Pyörittele riisiä jatkuvasti, jotta se kypsyy tasaisesti.

Näiden 17 minuutin aikana lisää pannulle kasvislientä n. desi kerrallaan. Lisää lientä aina, kun riisi on imaissut edellisen itseensä. Muista pyöritellä ja sekoitella riisiä koko ajan; risotto nauttii huomiosta ;)

17 minuutin kuluttua, kun risotto on imenyt itseensä ainakin suurimman osan nesteestä ja riisi tuntuu sopivan kypsältä, nosta pannu liedeltä ja anna seistä minuutti tai pari. (Jos riisi 17 minuutin kohdalla ei tunnu vielä kypsältä, ja puolet liemestäkin on vielä kattilassa, ei hätää. Näin kävi myös itselle ensimmäisellä kerralla. Lisäsin lämpöä hieman, ja lisäilin lientä ja kypsyttelin, kunnes riisi maistui pehmeältä ja kypsältä, ja kaikki liemi oli risottopannulla.)

Lisää risoton joukkoon voi ja parmesaani. Lisää paloiteltu vuohenjuusto. Sekoita joukkoon paistetut kanat. Teimme Verkun kanssa siten, että paistoimme koko 400 g kanapaketin, laitoimme puolet risottoon, ja teimme seuraavana päivänä uuden risoton, johon käytimme loput kanat  (ja purjon. ja vuohenjuuston. ja valkkarin) :D

Kuvaa risotosta ei ehditty napata, ennen kuin oltiin jo tässä pisteessä.

3 kommenttia:

  1. Tätä pitää kokeilla!

    VastaaPoista
  2. ihan taivaallista risottoa!!!!

    VastaaPoista
  3. Tämä on täydellinen risotto, olen tehnyt tätä useampia kertoja ja aina vain himoitsen tätä todella paljon. Kiitos mahtavasta ohjeesta!

    VastaaPoista