keskiviikko 10. marraskuuta 2010

Omenaleivokset



Saimme Verkun kanssa viime kesänä kaksi herkullista omenaleivosta yhden hinnalla. Verkku ehdotti jo silloin, että kokeilisin tehdä joskus samanlaisia. Eräänä iltana päätin ryhtyä tuumasta toimeen, ja seuraavanlaisia niistä tuli:

Omenaleivokset:
Hillo
200g kuorittuja ja paloiteltuja kirpeitä omenia
2 tl vettä
100g hillosokeria
(kanelia)

Kupit
2 tähtitorttutaikinalevyä
muffinssivuokia
herneitä

Päälle
1 dl kermaa
vaniljasokeria

Ota tähtitorttutaikinat sulamaan. Lämmitä uuni 225 asteeseen.

Mittaa vesi ja omenat kattilaan. Kuumenna, kunnes alkaa muodostua vesihöyryä. Lisää hillosokeri koko ajan sekoittaen. Anna kiehua hiljalleen n. 15 min. Lisää kiehumisen alkuvaiheessa halutessasi kanelia. Kun hillo on valmis, anna sen jäähtyä.

Leikkaa torttutaikinalevyt puoliksi niin, että saat 4 neliötä. Voitele 4 muffinipellin koloa ja niiden ympäristö. Paina torttutaikinan palanen muffinipellin koloon niin, että kolon pohja peittyy, mutta tähtitorttutaikinan kulmat tulevat tasaisesti ulos kolosta (kolon yläpuolelle jää ikäänkuin pienet kolmiot). Laita taikinapalan päälle paperinen muffinivuoka (tai vaikka esim. leivinpaperin pala). Täytä vuoka kuivilla herneillä. Tämä saa kupin pysymään muodossaan paistettaessa. Paista n. 10 min, kunnes kupit ovat kauniin värisiä. Anna jäähtyä hetki, ota kupit pois muffinssipellistä ja poista herneet sekä muffinssivuoat. Anna jäähtyä.

Vatkaa ja mausta kerma. Lusikoi omenahilloa leivoskuppien sisälle, ja lopuksi pursota/lusikoi päälle kerma.

1 kommentti: